Heb je onze Training Creatief Denken al ontdekt? Met de code UPGRADEYOURSELF krijg je 10% korting tot zondag 21 april. 🚀

+31(0) 58 203 80 33
Hoofdafbeelding bij Brainwriting: een methode om te brainstormen
Methode

Brainwriting

Brainwriting is een methode waarin je enorm veel ideeën ophaalt door in stilte te brainstormen. Zodra je klaar bent geef je zonder iets te zeggen je ideeën door aan je buur. Die gaat dan weer op jouw ideeën door. En dat ook weer zonder een woord te zeggen. Ssst.
Fase
Brainstorm
Moeilijkheidsgraad
Gevorderd
Tijd
0-15 minuten
Kaarten
Dieren, Karakters, Locaties, Objecten

Wanneer zet je brainwriting in?

Brainwriting is een uitstekende keuze voor iedere brainstormsessie, om deelnemers er lekker in te laten komen.

Het is zowel een braindump-methode als een brainstorm-methode. Oftewel: je schrijft je hoofd leeg én je bedenkt nieuwe ideeën.

Dit doe je in complete stilte en zonder afleiding, waardoor er al snel veel realistische ideeën op tafel komen. Doordat je niet communiceert met de rest van de deelnemers, word je ook niet beïnvloed door anderen. Eerst bedenk je je eigen ideeën, en vervolgens associeer je die op de andere door. Doordat je de ideeën doorgeeft en de volgende persoon daar op verder gaat, ben je op een efficiënte en effectieve manier toch aan het overleggen.

We raden onze facilitators aan om Brainwriting te gebruiken voor bijvoorbeeld de Fantastic Four, Superhero of Board of Directors; zodat je van realistische ideeën naar super creatieve gaat.

Hoe werkt de brainwriting-methode?

Een korte uitleg van de brainwriting-methode:

  1. Leg aan iedereen uit hoe je brainwriting inzet: op deze manier te werk gaan is voor veel mensen nieuw en je wilt niet dat ze in de war raken.
  2. Laat iedereen drie minuten lang één idee per sticky note schrijven en zorg ervoor dat ze de ideeën onder elkaar plakken als een soort trein.
  3. Roep na de drie minuten dat ze de sticky notes mogen doorgeven aan hun rechterbuur.
  4. Geef iedereen opnieuw drie minuten. Vraag ze de sticky notes die ze hebben gekregen te lezen, en daarop nieuwe ideeën, verdiepingen of alternatieven te bedenken. Deze plak je op nieuwe sticky notes onder, naast of boven degene die ze van hun buur hebben gekregen.
  5. Herhaal het proces totdat ieder zijn eigen ‘trein’ met aanvullingen terug heeft gekregen. Mocht je groepjes van ongelijke grootte hebben, dan kan het handig zijn iedereen te laten stoppen zodra de kleinste groep rond is.

Canvas

Heb je extra hulp nodig? Wij hebben een speciaal canvas ontworpen voor Brainwriting, zodat je nog beter en gemakkelijker kunt brainstormen. Deze kun je (samen met al onze andere canvassen) aanschaffen in de webshop.

Ga naar onze webshop

Brainwriting is onderdeel van ons boek, De Brainstorm Bijbel. Hier vind je nog veel meer brainstormmethodes.

Brainstorm producten

Aan de slag met brainstormen? In onze webshop vind je alles dat je nodig hebt om je sessies naar het volgende niveau te tillen.

De Brainstorm Bijbel, een mock-up van de voorkant
39.95

De Brainstorm Bijbel

Boeken
89,95

Brain Fuel – Basis Deck (NL)

Brain Fuel
25.99

Brain Fuel x Innofest – Test Like The Best

Decks
99.95

Brain Fuel – Starters Pakket (NL)

Bundels

Andere methoden

Meer brandstof voor je brein.

Inschrijven is gelukt

De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).

Psst: met de code BESTFRIENDSFOREVER krijg je 10% korting op ons boek de Brainstorm Bijbel.