Omrin vloog Brain Fuel in voor een SDG Kickstarter-traject. Een bijzondere case met een impactvol verhaal, dat we graag met je delen.
“Ik heb nog nooit een file gezien bij ons Ecopark in Heerenveen. Nu stond er 5 kilometer.”
Renate van Opzeeland
“Natuurlijk vind ik het belangrijk om te werken aan een betere wereld. Maar de afvalverwerker wil ook verder kijken dan alleen afval, dan alleen naar Nederland. Hoe kunnen we bijdragen aan wereldproblematieken? Aan de zeventien duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals?
Het zijn de woorden van Renate van Opzeeland, die sinds 2002 bij Omrin werkt. Als Compliance en Facilitair Manager is ze bezig met omgevingsmanagement en biodiversiteit, en geeft ze leiding aan zes afdelingen, waaronder milieu, inkoop en kwaliteit.
Afvalverwerker Omrin is een pionier als het om duurzaamheid gaat. Ze zijn in 2019 verkozen tot duurzaamste bedrijf van Nederland en ze voldoen nu al aan de doelstellingen waar gemeenten zich pas in 2024 aan hoeven te houden: 70% van al het ingezamelde afval moet hergebruikt worden. Maar de afvalverwerker wil ook verder kijken dan alleen afval, dan alleen naar Nederland. Hoe kunnen we bijdragen aan wereldproblematieken?
Leuk feitje: Omrin is het Friese woord voor kringloop!
“Sfeerbeeld van een van de fysieke SDG Kickstarter-sessies. Er waren ook digitale sessies tijdens de COVID-19-pandemie.”
“Het percentage vrouwen was groot”, zegt Renate lachend. “Normaal zijn er meer mannen dan vrouwen. Misschien is het gevaarlijk dat ik dit zeg, haha. Toch gaf dit een andere kijk op het geheel: niet enkel resultaatgericht, maar breder, vernieuwender.”
De SDG Kickstarter van Brain Fuel leunt hevig op de zeventien duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. De Kickstarter bestaat uit drie onderdelen: de Impact Ranker, Impact Checker en de Impact Launcher. Welke SDG’s vind je belangrijk, hoe (goed) voer je ze al in je organisatie door en hoe maak je actie van al die inspiratie?
Nicole Bakker: “Wat mij erg aanspreekt aan Brain Fuel is de professionaliteit, de sterke procesbegeleiding tijdens sessies en een heldere vormgeving van de methoden. Ook het enthousiasme is aanstekelijk”, legt Nicole Bakker van Circular Engine uit. Zij is circulair strateeg en speelde een hoofdrol bij het opzetten van het traject en de stap richting strategie- en beleidsvorming bij Omrin.
“Iedereen een boom op het dak!”, grapt Renate. “We hopen dat men Omrin niet alleen meer ziet als een afvalbedrijf, maar als een organisatie die bijdraagt aan een betere wereld. Dat mensen gaan praten over de impact wij maken, zoals het voorkomen van overstromingen.”
Enkele resultaten van het SDG-traject bij Omrin:
“We maken mooie stappen om de SDGs écht lading te geven, zodat ze ingezet kunnen worden voor strategie- en beleidsvorming”, vertelt Nicole. In Omrin’s Strategische Visie van 2021 – 2024, die zij opstelde in samenwerking met Arthur D. Little, is deze hernieuwde instelling goed te zien.
‘Circulaire afvalketens bouwen voor het welzijn van volgende generaties’ staat groot op een van de pagina’s. Het gaat niet alleen meer om Omrin of Nederland, maar om de wereld, om de volgende generatie. “We zijn stapsgewijs steeds meer bezig met de SDG’s”, vult Renate aan. “Het is nu onderdeel van Omrin. Voor de Brain Fuel-sessies was dit niet zo.”
In ‘Omrin inspireert en doet’ komt de volgende generatie zelf aan het woord.
“Ik weet nog dat er allemaal perenbomen waren die vernietigd zouden worden. Toen dachten we: kunnen we daar wat mee? Wat nou als alle particulieren (consumenten) ze gratis bij ons konden weghalen?”
Door corona konden kwekers hun perenbomen niet exporteren. Omrin kwam daarom op het idee om ze weg te geven aan het grote publiek. En zo geschiedde. Ze wilden eerst 5.000 weggeven, maar uiteindelijk waren dit 20.000 bomen van verschillende kwekers in Nederland.
“Ik heb nog nooit een file gezien bij ons Ecopark in Heerenveen. Nu stond er 5 kilometer. Zonder de SDG-sessie was dit niet gebeurd. We horen het nu nog steeds wekelijks. Het werkte heel goed voor de intrinsieke motivatie van medewerkers”, concludeert Renate.
Omrin wil in 2024 80% van het afval hergebruiken: 10% meer dan de gemeentelijke norm (waar ze nu al op zitten). Een ambitieus doel, maar wij hebben alle vertrouwen op een succesvolle afloop.
Nadenken over de Sustainable Development Goals kan veel teweeg brengen. Pak daarom zelf ook eens de SDG’s van de Verenigde Naties erbij, en kijk met behulp van de SDG Kickstarter-methode waar bij jouw organisatie de pijn- en fijnpunten zitten.
Als je hulp nodig hebt, dan helpen wij je met liefde. Stuur een mailtje naar info@brainfuel.nl of bel naar +31(0) 58 203 80 33.
Ontdek andere inspirerende verhalen.
Contact
Volg ons op social media
Ontvang periodiek geheimen in je mail!
Ontvang maandelijkse geheimen in je mail
De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).