+31(0) 58 203 80 33
Hoofdafbeelding bij Concept Clustering-methode
Methode

Concept Clustering

Heb je 300 sticky notes opgehaald tijdens je brainstorm? Dat is mooi. Concept Clustering zorgt voor een helder overzicht van deze ideeën. En jullie eerste stap richting een concept.
Fase
Selectie
Moeilijkheidsgraad
Beginner
Tijd
15-30 minuten

Wanneer zet je de Concept Clustering-methode in?

De Concept Clustering-methode zet je in als de brainstormfase en het creatief denken is geweest. Tijd om keuzes te maken. Maar dan hebben we wel wat overzicht nodig. En dat gaan we doen door te filteren en te clusteren. Eerst de beste ideeën eruit vissen en deze daarna aanvullen met overige ideeën uit de stapel.

Concept Clustering is een zogenoemde convergeertechniek om al die verschillende ideeën die je hebt bedacht overzichtelijk bij elkaar te krijgen. Door clusters te vormen ontstaan er concepten die klaar zijn om uitgevoerd te worden.

Hoe werkt Concept Clustering?

  1. Laat alle deelnemers hun favoriete ideeën uit de stapel halen en ergens zichtbaar ophangen. Plak ze niet bij elkaar, maar laat er wat ruimte tussen zodat het er overzichtelijk uitziet. Laten we dit ‘The Best’ noemen. En de stapel die er nog ligt, noemen we ‘The Rest’.
  2. Deelnemers gaan nu nog één keer door The Rest en zoeken aanvullende ideeën uit die passen bij de ideeën van The Best. Die plakken ze erbij, zodat er groepjes van sticky notes ontstaan. Dit noemen we ook wel clusters.
  3. Nu is het de bedoeling dat al deze clusters een titel krijgen. Schrijf deze titel op een sticky note van een ander formaat of kleur. Dit mag jij doen, maar je kunt het ook aan de deelnemers zelf overlaten. Hoe pakkender de titel, hoe beter het idee overkomt. De clusters beginnen zo al verdacht veel op concepten te lijken.

Dit is een van de methodes in ons boek De Brainstorm Bijbel, geschreven door Friso Visser.

Brainstorm producten

Aan de slag met brainstormen? In onze webshop vind je alles dat je nodig hebt om je sessies naar het volgende niveau te tillen.

De Brainstorm Bijbel, een mock-up van de voorkant
39.95

De Brainstorm Bijbel

Boeken
89,95

Brain Fuel – Basis Deck (NL)

Brain Fuel
25.99

Brain Fuel x Innofest – Test Like The Best

Decks
99.95

Brain Fuel – Starters Pakket (NL)

Bundels

Andere methoden

Meer brandstof voor je brein.

Inschrijven is gelukt

De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).

Psst: met de code BESTFRIENDSFOREVER krijg je 10% korting op een aankoop in de webshop.