Heb je onze Training Creatief Denken al ontdekt? Met de code UPGRADEYOURSELF krijg je 10% korting tot zondag 21 april. 🚀

+31(0) 58 203 80 33

Brain food voor een productieve brainstorm of vergadering

Hoofdafbeelding bij brain food voor een productieve vergadering of brainstorm

Brain food houdt je brein productief tijdens een brainstorm of vergadering. Wij zochten met wetenschap uit welke snacks (onverwacht) goed voor je zijn, en vonder vier effectieve voor je. 

Wat kun je het beste eten tijdens een brainstorm? Tijdens een brainstormsessie staat er altijd wel wat lekkers op tafel. Maar geven die hapjes je brein wel de juiste brandstof? Na vandaag zorg je ervoor dat dit altijd het geval is.  Want echt waar, sommig eten zorgt er écht voor dat jij scherper bent. 

Brain food voor een productieve brainstorm of vergadering:

1. 70% pure chocolade
2. Nootjes
3. (Een broodje met) ei
4. Koffie

Staat hier nets voor jou tussen? Onderaan het artikel staan nog een aantal bonusvoorbeelden.

1. 70%+ pure chocolade

Misschien wist je al dat pure chocolade, of beter gezegd cacao, ervoor kan zorgen dat je je een vrolijk (of zelfs een verliefd) gevoel kan geven. Maar wist je dat héél pure chocolade ook goed is als brain food?

Cacao zit namelijk boordevol antioxidanten, vitamines die (heel simpel gezegd) de weefsels en cellen in je lichaam beschermt. Maar dat niet alleen: meerdere onderzoeken suggereren dat cacao de delen in je brein stimuleert die te maken hebben met geheugen en het leren van nieuwe dingen. Geniet met mate!

2. Nootjes

Amandel, hazelnoten, walnoten, zonnebloempitten of zelfs een broodje met pindakaas: het zit boordevol vitamine E. Vitamine E is een belangrijk element om je brein, ook op latere leeftijd, gezond te houden. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat het eten van nootjes je perceptie en geheugen verbeterd én dat het zelfs de kans op Alzheimer zou verminderen. Nootjes zijn niet alleen goed (en lekker) tijdens een brainstorm, maar beschermen je dus ook op de lange termijn!

3. Broodje met ei

Lekker lunchen met een broodje ei is goed voor je! Ei zit namelijk volgestopt met vitamine B. Dit goedje is perfect om je energiepeil en je concentratie tijdens een brainstorm hoog te houden. Daarnaast is het goed voor je stofwisseling! Ook zijn wetenschappers erachter gekomen dat dit goedje er waarschijnlijk voor zorgt dat je brein niet gaat krimpen! Bijzonder hé? Een groot brein zorgt ervoor dat je beter scoort op spraaktests, je visueel geheugen sterk blijft en dat de kans groter is dat je helder kunt blijven nadenken als je oud en grijs bent.

(Technisch gezien was ‘ei’ hier ook een goed antwoord geweest, maar wij denken dat (bijna) niemand voor zijn plezier rauwe eieren gaat eten).

4. Koffie

Technisch gezien is koffie natuurlijk helemaal geen snack – maar het fungeert uitermate goed als brandstof voor je brein. Het is bewezen dat koffie ervoor zorgt ervoor dat je alerter bent en helderder kan nadenken. Een onderzoek uit 2018 wees zelfs uit dat een bakje leut je brein in staat stelt om meer informatie tegelijkertijd te verwerken. Perfect voor een brainstorm! Nou, moet je nu niet ineens vier, vijf bakjes extra gaan drinken – goede nachtrust is ook belangrijk voor je brein.

Zit er niks voor jou bij?

Ook deze snacks zijn goed om je brein een brainstormboost te geven:

 • Besjes (zoals aardbeien, bosbessen of bramen)
  Deze bevatten veel van dezelfde antioxidanten als pure chocolade! Ze stimuleren je om gemakkelijker nieuwe dingen te leren.
 • Alles met graan! Pap, volkoren brood – je noemt het
  Net als ei zitten granen boordevol vitamine E. Goed voor je energiepeil, dus!
 • Wortelen
  In wortelen zit veel luteolin. Dit zorgt voor een hoop directe brandstof voor je brein én vermindert op de lange termijn de kans op geheugenproblemen
 • (Snoep)tomaatjes
  In tomaten zit lycopene: een krachtige antioxidant die ervoor zorgt dat je brein optimaal presteert tijdens een brainstorm! Ook tomaatjes lijken de kans op alzheimer te verkleinen.

Meer weten?

Ken je ons nog niet? Wij zijn Brain Fuel, de bedenkers van de Brain Fuel-methode. en wij weten alles over impact maken met brainstorms.

Wil je meer over brainstorms weten? Prikkel dan je brein met de volgende artikelen:

De brainstorm-stereotypes
Zo bereid je een brainstorm voor
De verschillende typen van creatieve sessies

Bronnen:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324044#nuts-and-seeds

https://snacknation.com/blog/brain-food-snacks/

https://www.promisesbehavioralhealth.com/addiction-recovery-blog/yogurt-can-affect-brain-function/

Dit hebben we ook opgelost

Creatief, effectief en/of wereldverbeteratief: hierbij een greep uit de problemen die we hebben opgelost.

Inschrijven is gelukt

De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).

Psst: met de code BESTFRIENDSFOREVER krijg je 10% korting op ons boek de Brainstorm Bijbel.