Meer weten over AI en brainstormen? Bereid je voor op de toekomst bij onze AI Brainstorm Training! 🦾
Heb je ooit aan een brainstorm of design thinking sessie meegedaan? Of gewoon een beetje om je heen gekeken in het leven? Dan ben je vast en zeker één van deze 5 stereotypes tegengekomen: Shadows, Wizards, Bosses, Deputies en Critics.
In dit artikel leer je deze stereotypes herkennen. Maar ook hoe je met ze om moet gaan, zodat jouw ideation sessie de BESTE ALLER TIJDEN zal zijn. Scroll snel verder!
Sommige mensen houden zich graag op achtergrond. Zijn ze onzeker? Zijn ze hun stem kwijtgeraakt? Verbergen ze top secret informatie? Geen idee, want ze zullen het ons nooit vertellen. Als je ze een vraag stelt hebben ze vaak de neiging naar andere deelnemers te wijzen: “Ja, ik ben het met haar eens.” En bedankt. Het duurt nooit lang voordat de rest van de groep The Shadow negeert. En meestal negeert de facilitator The Shadow ook. Zonde, want soms hebben stille krachten een top idee waar stereotypen zoals ‘The Boss’ en ‘The Wizard’ nooit op waren gekomen. Misschien komt dit omdat Shadows tijd hebben om de situatie te analyseren in plaats van al hun creatieve gedachten openlijk rond te strooien. Dit soort Shadows zouden we ook wel ‘Ninja’s’ kunnen noemen!
Hoe om te gaan met The Shadow
Pluspunten
Minpunten
Wizards hebben de neiging ideeën uit de lucht te toveren. Magie? Nee, niet echt. Wizards zijn gewoon niet bang om creatief te zijn en hun hersens zijn daardoor getraind om ter plekke ideeën te spuien. Wizards zijn meestal erg aanwezig in een groep. In een creatieve setting voelen ze zich als een vis in het water. Meestal zijn ze vriendelijk, maar ze kunnen hun soms eigen ‘spreuken’ beschermen omdat ze geloven dat die ‘de meest creatieve ideeën ooit’ zijn.
Hoe om te gaan met The Wizard
Pluspunten
Minpunten
Who’s the boss? Nou, dat hangt ervan af. In een professionele brainstorm heb je hopelijk een professionele facilitator die de sessie begeleidt. Maar soms heb je een manager of een CEO (of iemand die er graag één wil zijn) in je groepje.
Net als Wizards is The Boss makkelijk te herkennen. En net als Wizards beschermen Bosses hun eigen ideeën. Maar niet vanwege hun creativiteit, maar omdat ze denken dat ze weten wat het beste is voor hun team en organisatie. En hoewel dat soms ook het geval is, wil je in een brainstorm dat mensen de ruimte krijgen om creatief te zijn. Dat is moeilijk als je iemand hebt die bewust of onbewust de groep (met name Shadows) stuurt.
Dat gezegd hebbende, kunnen bazen hartstikke nuttig zijn in de tweede fase van een brainstorm: convergeren, selecteren en tot actie overgaan. Wanneer er beslissingen moeten worden genomen, is The Boss daar. En wanneer iemand moet pitchen voor een groep, zal de Boss niet bang zijn om naar voren te stappen. Integendeel.
Hoe om te gaan met The Boss
Pluspunten
Minpunten
Do not shoot the Deputy! Deputies zijn je vriend – of dat willen ze graag zijn. Ze doen er alles aan om je te helpen de sessie tot een succes te maken. Dit kan heel handig zijn (iemand die je achteraf helpt de boel op te ruimen!) of heel erg irritant.
The Deputy probeert altijd indruk op je te maken en in veel situaties lukt hem dat ook. Het is goed om een back-up te hebben, toch? Maar het gevaar is dat The Deputy vervreemdt van de rest van de deelnemers, waardoor the Deputy nóg meer reden heeft om om jouw heen te dartelen.
Hoe om te gaan met The Deputy
Pluspunten
Minpunten
Dit zijn de deelnemers die de facilitators het meest vrezen. De aartsvijand van de creatieve sessie! De criticus gelooft niet in deze brainstorm, in dit team, in deze methode, in jou, in dit bedrijf, in de wereld. En de criticus is niet bang om dit te laten horen.
Je vraagt je misschien af: “Wat doet The Critic in deze sessie?”. En dat is precies wat The Critic ook denkt. Maar kritische mensen bestaan niet voor niets, toch? Precies. Maak van je uitdaging een kans en gebruik de vaardigheden van de criticus ten goede.
Net als The Boss, komt de skillset van de Critic tot zijn recht in de tweede fase van de sessie, vooral het convergeren en selecteren van ideeën.
Hoe om te gaan met de criticus
Pluspunten
Minpunten
Van de stereotypen zijn er veel combinaties mogelijk. Sommigen van hen komen vaak voor, zoals een combinatie tussen The Wizard en The Deputy. Die zouden we Apprentice kunnen noemen! Of wat dacht je van The Dictator, een combinatie Boss en Critic?
Maar misschien is er een verborgen juweeltje waar ik nog nooit aan heb gedacht. Jij wel? Dan zit er maar één ding op: laat het weten!
Wil je meer weten over ideation? Heb je toevoegingen of leuke ideeën? Tik me gerust even aan. Ik ben altijd blij om te helpen (en blij om geholpen te worden).
Creatief, effectief en/of wereldverbeteratief: hierbij een greep uit de problemen die we hebben opgelost.
Ontvang periodiek geheimen in je mail!
Ontvang maandelijkse geheimen in je mail
De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).