Want to know more about AI and brainstorming? Prepare for the future at our AI Brainstorming Training🦾

+31(0) 58 203 80 33

Wat is creatief denken en hoe pas je het effectief toe?

Hoofdafbeelding bij Wat is creatief denken en hoe pas je het toe?

Creatief denken is het doorbreken van vaste denkpatronen. Het is een vaardigheid waarbij je buiten de bestaande kaders zoekt naar nieuwe oplossingen. In dit artikel leggen we het belang van creatief denken uit en geven we praktische handvatten hoe je jezelf en anderen dit effectief aanleren.

We leven in een ever changing world. Een wereld die ons vaak vraagt om buiten de gebaande paden te denken – iets dat je misschien herkent bij je eigen organisatie. Je loopt tegen problemen aan die complexere en complexere oplossingen lijken te verwachten. Vandaar dat creatief denken ook steeds belangrijker wordt in het onderwijs.

Maar wees gerust: een beetje handigheid in het doorbreken van die vaste denkpatronen, creatief denken dus, maakt je leven een stuk makkelijker. En iedereen kan dit zichzelf aanleren. Het geheim tot succesvol creatief denken? Jouw vermogen om associaties te leggen.

Een van de methodes om creatief denken mee aan te wakkeren, de Association Chain.
Het maken van een associatieketting is een goede manier om jouw brein te prikkelen.

Zo stimuleer je creatief denken bij je jezelf of organisatie

Wil je jouw creatief denken stimuleren, dan is het van belang om te leren associëren. De betekenis van associëren is volgens de Van Dale ‘verbinden, in verband brengen’. Oftewel: een onderwerp (bijvoorbeeld een probleem waar je tegenaan loopt) te associëren met iets anders. Wat is het eerste waar je aan denkt bij een spork? Of bij een tovenaar? De Association Chain (associatieketting) is een fantastische oefening om je brein hiermee aan te wakkeren.

Creatief denken gaat echter nog een stapje verder: het draait om jouw vermogen om die ‘standaard’ associaties te doorbreken.

Een haai associeer je met gevaar, Jaws of de zee. Maar wat als je een haai zou associëren met een kerstboom? Wat gebeurt er dan met je brein? Haaien en kerstbomen hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken. Of toch wel? Misschien zie je nu wel een boom voor je, vol met kerstballen in de vorm van een haai. Of een haai die surfers belaagd die een kerstboom als surfboard hebben. Een feestdag waarin alles draait om haaien.

Als jij je brein kunt leren om de meest out-of-the-box associaties te maken, heb je de sleutel tot creatief denken te pakken. En kun je jezelf aanleren om tot unieke, creatieve én effectieve oplossingen te komen.

Don’t worry: wij zijn er om je hiermee te helpen.

Een methode om creatief te denken: de Hammer That Nail.
Door onverwachte associaties te creëren, kom je op de meest creatieve ideeën. Hier de Hammer That Nail-methode.

Pas creatief denken toe met onze gratis starterskit

Wij hebben een gratis starterskit ontworpen waarmee jij en iedereen die dit leest een praktische eerste stap kan maken in de kunst van het creatief denken. Of je nu leraar of innovatiemanager bij de gemeente bent.

Wij faciliteren al jaren brainstorms, van klein tot gigantisch. De methodes die wij hier gebruiken, zijn erop ingespeeld om mensen te stimuleren effectieve ideeën te verzinnen

In deze box vind jij drie tools die jouw vermogen om te associëren aanwakkeren, samen met een uitleg hoe je deze toepast. Een van die methodes is die eerder genoemde Association Chain.

In onze gratis toolbox vind je de volgende methodes:

  1. Association Chain
  2. Superhero
  3. Hammer That Nail

 

Elk van de tools neemt je stapsgewijs een klein stukje verder in de wereld van creatief denken. We know you can do it. Download ‘m hieronder. Helemaal gratis.

 

Stuur mij het gratis Creatief Denken Starterspakket

 

Dit hebben we ook opgelost

Creatief, effectief en/of wereldverbeteratief: hierbij een greep uit de problemen die we hebben opgelost.

Yes, the registration was successful!

You will receive the next Secrets of Brain Fuel in your mailbox.

(don’t forget to check your spam)