+31(0) 58 203 80 33

Creatief Denken: ‘De Songwriter Mindset’ vs. de ‘Remixer Mindset’

Creatief Denken: 

‘De Songwriter Mindset’ vs. de ‘Remixer Mindset’

LET OP: Deze blog heeft een eigen Spotify Playlist. Zet deze tijdens het lezen op shuffle en.. genieten maar!

Bij Brain Fuel plaatsen we mensen graag in hokjes. In creatieve processen kom je altijd Wizards, Scientists, Captains, Judges en Medics tegen. Het ene archetype is creatiever dan de ander, maar creëren doen ze allemaal. Én.. ze zijn allemaal een ‘songwriter’ of een ‘remixer’.

Ja, jij bent er ook één. Oké, misschien zit je nu niet met een gitaar in je handen om liedjes over liefdesverdriet te pennen. En misschien zit je nu ook niet aan wat knopjes te draaien van je DJ-software. Maar tijdens brainstorms, hackathons, innovatietrajecten en alles wat daar op lijkt valt een creator in één van deze creatieve mindsets.

Hoezo? Nou, zo:

 

De ‘Songwriter Mindset’: creëren vanuit je kern

 

Stel je eens voor: gewapend met een gitaar, pen en papier laat je je emoties vloeien naar akkoorden en teksten. Waar je inspiratie vandaan komt, is je niet direct helder: je volgt je hart en je brein. De associaties komen vrij, ongestuurd en onbewust en het kunstwerk ontstaat bijna als vanzelf.

Bij sommige creatieven (lees: Wizards) komen de ideeën als een oneindige stroom. Ze hoeven hun best niet te doen om tot een idee te komen. Sterker nog, ze moeten hun best doen om níet tot een idee te komen.

Ben je op zoek naar unieke, bijzondere en originele ideeën? Dan wil je in je brainstorm vooral deze ‘Songwriter Mindset’ stimuleren. ‘Alles kan en alles mag’-methodes zoals de Fantastic Four kunnen je daarbij helpen. 

 

De ‘Remixer Mindset’: herinterpreteren en transformeren

Stel je voor: je struint het internet af naar populaire nummers – en het liefst zoek je ook de bronbestanden daarvan. Eenmaal gevonden open je je muzieksoftware en ga je tweaken aan het nummer. Wat als ik andere instrumenten toevoeg? De vocals manipuleer? Een jaren ‘90-technobeat eronder knal?

Songwriters kunnen soms wat mopperen op Remixers. Ze kunnen naar de Remixer kijken alsof deze een imitator is. Alsof deze manier van creëren geen ‘pure’ creativiteit is. Maar de Remixer vindt het gewoon veel interessanter om te experimenteren met alles wat er al is, om aan te haken op successen en daar een eigen variant van te maken. Een ‘adaptieve versie’ van creativiteit, as you will.

Op zoek naar gegarandeerd succes? Dan kan het dus slim zijn om te kijken naar wat anderen doen en daar je eigen variant van te maken. Voordat je gaat brainstormen, kun je dan eerst een analyse maken van ideeën, uitvindingen, organisaties en trends waar je op in kunt haken of waar je van kunt lenen. 

 

Creatief denken voor professionals

Welke van deze twee mindsets is nou het beste? Ik kan je direct uit de waan helpen: het ene is niet beter dan het andere. Het is allemaal situatie-afhankelijk. Wil je opvallen? Dan is de Songwriter Mindset your pick. Wil je inspelen op de markt? Dan is de Remixer Mindset wellicht een wijzere keus.

Is het zo simpel? Ja, maar nee. Creatief denken is veel complexer (en daarmee interessanter) dan enkel Songwriters en Remixers. Daarom hebben wij een heuse training Creatief Denken opgetuigd. Daarin leer je de standaard denkpatronen te doorbreken zodat je niet alleen creatief kunt denken maar ook creatief kunt dóen.

Check hier wanneer de eerstvolgende trainingen Creatief Denken op de agenda staan en dan zien we je hopelijk daar, met of zonder gitaar en mengpaneel.

 

Dit hebben we ook opgelost

Creatief, effectief en/of wereldverbeteratief: hierbij een greep uit de problemen die we hebben opgelost.

Inschrijven is gelukt

De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).

Psst: met de code BESTFRIENDSFOREVER krijg je 10% korting op een aankoop in de webshop.