Want to know more about AI and brainstorming? Prepare for the future at our AI Brainstorming Training🦾

+31(0) 58 203 80 33
Hackathon

Hackathon Overtomorrow: 100 jaar vooruit denken & doen

Hoofdafbeelding bij Hackathon Overtomorrow: 100 jaar vooruit denken en doen

We hebben het vaak over gisteren, vandaag en morgen. Maar hebben we het wel voldoende over overmorgen? Nee, daar praten we niet voldoende over. Enter Overtomorrow, een hackathon waarin we 100 jaar in de toekomst denken en doen. 

Bij Overtomorrow ontwerpen 25 creatieven met een bonte mix van trendwatching, brainstorm en conceptingmethodes de toekomst op een manier die je nog nooit eerder hebt gezien, maar wel de nieuwe standaard moet worden. Welkom in de toekomst.

Overtomorrow geeft jou en jouw organisatie de kans om verder te kijken dan de gebaande paden maar bovenal uit je eigen bubbel te treden en daarom anders naar een vraagstuk te kijken.
– Maarten Eisema, UMCG

Overtomorrow: de hackathon van 100 jaar

Hackathons duren meestal tussen de 8 en de 24 uur. Soms zelfs 48 uren of een week lang. Overtomorrow begint 17.00 in de middag en eindigt 02.00 in de nacht. Dat lijkt alsof het acht uren duurt, maar dat is niet waar. Overtomorrow is de eerste hackathon op aarde die honderd jaar duurt. Van 2023 tot 2124 om precies te zijn.

Friso van Brain Fuel liep al jaren rond met het onbestemde gevoel dat we allemaal zo op de korte termijn opereren. We leven van deadline naar deadline. Terwijl mensenlevens én wereldproblematiek beide vragen om een andere aanpak. Dat werd Overtomorrow, een toekomsthackathon voor goede doelen. En hoewel iedereen enorm enthousiast reageerde, was er nog geen club dapper genoeg om ook écht mee te investeren in de toekomst.

Maar in 2023 haakten de Mooiedingenmakers aan, namen ze de Gemeente Groningen mee en toen kwam Overtomorrow eindelijk in een stroomversnelling. Het Wereld Natuurfonds, het Internationaal Leger Des Heils en Universitair Medisch Centrum Groningen stonden te springen om een toekomstvraagstuk te beginnen en we konden los.

Maar dat is het begin. Waar eindigt het? De toekomst voorspellen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat we wél kunnen doen, is de toekomst onderzoeken, brainstormen en actieplannen smeden zodat de doelen zo futureproof mogelijk worden.

Hoewel ‘stilstaan bij de toekomst’ misschien niet de goede woorden zijn. Het vuur werd me aan de schenen gelegd, waardoor de creativiteit verder kon oplaaien en ging spetteren. Heerlijk om mee te maken.
– Cynthia van Zwol, WNF

Hoe werkt de Overtomorrow-hackathon?

Een Overtomorrow-hackathon bestaat uit drie fases: trendwatchen, brainstormen en concepten.

Maar zoals je kunt zien en horen in zo ongeveer alles wat Overtomorrow doet, is het event gebaseerd op retrofuturistische films als Blade Runner en Back To The Future.

Daarom kunnen we deze fases net zo goed Science Fiction, Fiction en Non-Fiction noemen.

Fase één: Science Fiction
We starten Overtomorrow met een een deep dive in het vraagstuk en een pittig vragenvuur waarin de creatieve strategen en strategische creatieven als ware privédetectives proberen te ontdekken wat de opdrachtgever zelf nog niet eens weet.

Direct daarna is de trendtalk van toekomstbureau de The Forward Club over drie theorieën die de teams moeten weten als je gaat toekomstdenken. Dit is essentieel, want mensen zijn helemaal niet gewend om verder te kijken dan een paar jaar, laat staan honderd stuks.

Als laatste duiken de teams in zes megatrends die over 100 jaar nog spelen en 50 macrorends van de aankomende tien à twintig jaar. Ze puzzelen een trendmap in elkaar rondom het vraagstuk waar ze aan werken. Sterker nog, ze passen het vraagstuk aan gebaseerd op het toekomstonderzoek, hun eigen inzichten en het interview met de opdrachtgever. Met het nieuwe vraagstuk en de trendmap in de hand zijn ze klaar voor de volgende stap: het brainstormen. Ik bedoel, Fiction.

Fase twee: Fiction
In een high speed, high energy, high quality brainstorm zoals we dat alleen bij Brain Fuel kunnen, brengen we de deelnemers tot honderden oplossingen. Eerst door een introverte brainstormmethode waardoor iedereen zijn of haar eigen hoofd leeg kan schrijven. Daarna komt er een extraverte brainstormmethode waarin ze als groep niet bang zijn om de realiteit te overschrijden. De resultaten: honderden ideeën, realistisch, gekke en alles daartussen in.

Maar belangrijker nog: uit die honderden ideeën gaan ze ook de allerbeste ideeën kiezen. Uit die gigantische stapel post-its halen ze eerst ‘the best’. Daarna gaan ze het allerbeste aanvullen met het ‘the rest’. Zoals je eerst een kaart had van de trends, heb je nu een kaart van de oplossingen. Tijd om de allerbeste oplossingen uit te werken.

Schematisch verslag van Susanne Mol, Penstreken.


Fase drie: Non-Fictie
Ieder vraagstuk krijgt een visual, een manifest en een actieplan. Oftewel, een concept die nú uit te voeren is, maar over 100 jaar nog steeds waardevol is gebleken. Dit moet wel als we de resultaten zo borgbaar mogelijk willen maken. Want hoe vaak loopt men weg uit een brainstorm of hackathon met het gevoel dat je de wereld gaat veranderen? Iedere keer weer. Hoe vaak blijkt dat écht het geval? Juist ja.

Daarom gaan de deelnemers aan de slag om dit concept uit te werken tijdens de hackathon zelf, maar óók tijdens de terugkomdag twee weken later. Tussen deze twee momenten in, krijgen de teams feedback van de doelen, van The Forward Club, van De Mooiedingenmakers en natuurlijk van Brain Fuel zelf. Met de terugkomdag zetten we niet alleen de eerste stap, maar ook de tweede. Dubbel zoveel kans dat de resultaten worden uitgevoerd en onze kinderen, kleinkinderen en kleinkleinkinderen er daadwerkelijk wat aan hebben.

Ik wil ook een Overtomorrow!

Dat kan. Graag zelfs. Laten we samen een tijdmachine bouwen om de problemen van de toekomst alvast op te lossen.

Stuur een mail naar info@brainfuel.nl of bel naar +31 (0)58 203 80 33.

Wanna know more?

Heb je een probleem? We’d love to turn you into a problem solver! Stuur een mail naar info@brainfuel.nl of bel naar +31 (0)58 203 80 33 en wij gaan met jou op zoek naar de oplossing!

Dit hebben we ook opgelost

Ontdek andere inspirerende verhalen.

Yes, the registration was successful!

You will receive the next Secrets of Brain Fuel in your mailbox.

(don’t forget to check your spam)