+31(0) 58 203 80 33
Traject

Gasunie Green Teams: enthousiast en gedreven naar vergroening

Gasunie wil vergroenen. Maar hoe zet je dat in gang? Een interne verandering teweeg brengen gebeurt niet zomaar. Enthousiasme, gedrevenheid én een flinke scheut Brain Fuel maken gelukkig veel mogelijk.

Het mooie aan het innovatie- annex transitietraject dat we voor Gasunie uitvoerden, was dat er volop intrinsieke motivatie was om te veranderen. Een groep enthousiaste medewerkers was al gestart met het vergroenen door verduurzamingsteam Gasunie Green Teams op te richten.  Zij waren vooraf al gestart met het uitvragen van ideeën binnen de organisatie. De respons was groot. Ontzettend groot. Er volgden meer dan honderd.

“Het hoofdingrediënt van verandering zijn enthousiaste en gedreven mensen. Als je dat niet hebt, hoef je het niet eens te proberen. Gelukkig zat én zit dit bij de Gasunie meer dan goed.”

– Friso Visser, creative lead bij Brain Fuel

Samen met Gasunie Green Teams maakten we deze ideeën realiteit. Een belangrijke eerste stap is een ontwerpsessie: hierin bekijken we samen met de opdrachtgever hoe het traject eruit komt te zien, en welke stappen genomen moeten worden. Hoe krijgen we die bulk ideeën tot een aantal concrete cases? Wat moet er gebeuren om deze tot werkelijkheid te maken? Deze en vele andere vragen pakten we vooraf aan, zodat we goed voorbereid het traject konden uitstippelen.

Met als doel: de drie ideeën met de meeste stemmen ook daadwerkelijk uitvoeren. This wasn’t for show: Green Teams had al toestemming én steun van Gasunie’s Raad van Bestuur.

Matching Event

Enter een speciaal matchingsevent. Dit klinkt bijna als een romantische datingsavond – and you’re not far off. Bij aanvang van het event stond er een groot krijtbord voor de deelnemers klaar, waar alle thema’s op stonden. Vervolgens was het koppeltijd! Wie wil zich voor welk thema inzetten? Deelnemers werden met elkaar gematcht en werkten de thema’s met de meeste potentie uit.

Hiervoor hebben we een gigantisch Green Teams Matchings Canvas ontworpen. Daar konden groepjes gezamenlijk vragen invullen als: wat zijn de voor- en nadelen van dit concept? Wat hebben we nodig om het waar te maken? En welke stakeholders zijn hierbij nodig? En, heel belangrijk: tot welke concrete acties leidt dit? Ah, de sleutelelementen voor een geslaagde date.

 


Insights from Friso

+ Houd viermomentjes voor alles dat je voor elkaar krijgt. Zowel voor de deelnemers, de opdrachtgever als voor jezelf. Vaak zit je zo met einddoelen in je hoofd, dat je vergeet hoe gaaf en belangrijk hetgeen is wat je nu doet.
+ In jaar 1 moet je jezelf nog bewijzen ten opzichte van jezelf en alle stakeholders. Dat hoort erbij. Houd je einddoelen daarom vanaf  het begin scherp. Zo kun je aan het einde ook beter bewijzen: ons plan is gelukt.


Gelukkig gescheiden

Voordat de ideeën aan de organisatie werden gepresenteerd, had de jury nog de mogelijkheid om concepten bij te sturen of af te laten vallen. Uiteindelijk kwamen hier zes prachtige groene ideeën uit. Medewerkers van Gasunie mochten hier vervolgens op stemmen worden, en diegene met de meeste stemmen werden ook daadwerkelijk uitgevoerd.

En toen? Het was tijd om deze realiteit te maken. Gasunie had hiervoor al tijd en budget vrijgemaakt. Gasunie Green Teams en Brain Fuel hebben samen het traject van idee tot uitvoering en implementatie vormgegeven.

“Een organisatie verduurzamen doe je niet in één dag en al helemaal niet alleen. Het toffe van de samenwerking met Brain Fuel is dat we deze reis samen maken. Afhankelijk van de behoefte op dat moment geeft BF net dat steuntje in de rug om de volgende stap te zetten.”

– Duco Bijleveld, projectmanager Gasunie Green Teams

Uiteindelijk kwamen de volgende winnaars:

  • Verkorte Parkeerroute. Het parkeerterrein van Gasunie is op de schop genomen, zodat men er effectiever kan parkeren en langs kan rijden. Besparing in tijd, geld en belangrijker CO2.
  • Groene slagers. De helft van het aanbod van de cateraar is vegetarisch geworden. Vergaderlunches zijn nu standaard vega, tenzij je anders aangeeft.
  • Gelukkig gescheiden. Alles op alles zetten om afval goed én leuk te scheiden binnen de Gasunie. Niet alleen op het gebied van prullenbakken, maar in alle facetten op het gebied van afvalverwerking.

Succes als dit is ongebruikelijk. Wat we nu beschrijven klinkt alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar het komt bijna nooit voor dat verbeteringen als deze binnen een jaar worden doorgevoerd. Intrinsiek gemotiveerde mensen, enthousiasme én steun van de directie maken veel mogelijk.

En bij Gasunie Green Teams is het enthousiasme nog lang niet weggeëbd. As we speak zijn we al een tweede cyclus gestart, waarin we dit hele traject nogmaals doorlopen. Zo maken we Gasunie én onze prachtige wereld steeds een beetje groener.

 

We love to work with you

Ben je benieuwd wat een traject voor jou kan betekenen? Met onze tools en oplossingen, vinden we zonder twijfel de juiste weg vooruit. Neem gerust contact op.

Dit hebben we ook opgelost

Ontdek andere inspirerende verhalen.

Inschrijven is gelukt

De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).

Psst: met de code BESTFRIENDSFOREVER krijg je 10% korting op een aankoop in de webshop.