Het is de maand van de hackathons! Kom erachter hoe je de beste hackathon ooit organiseert.💡

+31(0) 58 203 80 33
Methode

Idea Launcher

Op de Idea Launcher werk je je idee uit tot een lijst met acties, inclusief pluspunten, minpunten én een eerste aanzet voor een planning. Dit vraagt een beetje een andere energie dan in de rest van de sessie en je deelnemers zijn waarschijnlijk al moe. Vraag ze hier om even door te zetten!
Fase
Actie
Tijd
15-45 minuten

Wanneer zet je deze methode in?

  • Als ideeën ter beoordeling gepresenteerd moeten worden
  • Als er wat rationelere, minder visueel ingestelde mensen meedoen aan de sessie
  • Als deelnemers helemaal ‘high’ zijn van hun eigen ideeën, om ze een dosis realiteitszin te brengen

Hoe

1. Plak of schrijf linksboven het idee of concept dat jullie uit willen werken.
2. Schrijf daarna alle pluspunten en minpunten van het idee op. Zodra je dat gedaan hebt, kun je ook de minpunten ombuigen zodat je die direct hebt opgelost.
3. Als derde stap werk je linksonder de benodigdheden en andere middelen uit. Daarna vul je in op welke doelgroepen je ambassadeurs worden en welke doelgroepen je nog moet overtuigen.
4. Vervolgens schrijf je zo concreet mogelijk op ‘wat’ er moet gebeuren, ‘wie’ dat gaat doen en ‘wanneer’ dat zou moeten zijn.
5. Tot slot werk je uit wie dit ingevulde canvas gaat ‘bewaken’. Wie zorgt ervoor dat er echt iets mee gebeurt? Ook schrijf je twee data op. Als eerst het GO/NO GO moment. Wanneer besluiten we of we wel of niet iets met dit idee gaan doen? Als tweede een deadline. Wanneer moet dit idee uiterlijk ingevoerd zijn?

Voorbeeld

Begin linksboven door daar het idee in te plakken of te schrijven. Stel je voor dat het idee is dat je een duurzaam teamuitje wilt organiseren. Daarna ga je rechtsboven de pluspunten en minpunten invullen. Een pluspunt kan zijn dat iedereen duurzaamheid waardeert. Een minpunt is bijvoorbeeld dat een duurzaam teamuitje moeilijker vindbaar is. Dat minpunt kun je direct ombuigen door een post op LinkedIn te schrijven waarin je je connecties vraagt om mee te denken.

Daarna ga je opschrijven wat je nodig hebt. Dit kan van alles zijn: budget, een datum, materialen. En in dit geval je hele team! De volgende stap is het opschrijven van je ambassadeurs. Binnen of buiten je organisatie zijn vast een aantal mensen te vinden die jullie gaan helpen of juist in de weg gaan zitten.

In de volgende stap gaan we een eerste planning maken. Hoe concreter, hoe beter. Een ‘wat’ zou kunnen zijn dat de manager gebeld moet worden om te vragen wat het budget is. Daarna kun je zeggen dat Harry degene is die het telefoontje gaat plegen. En wanneer? Volgende week maandag, 10:30 stipt!

Je eindigt het canvas door te zeggen dat Ron het canvas mee naar zijn bureau neemt. Hij zorgt ervoor dat de planning ook echt wordt aangehouden. Ook kiezen jullie nog twee data: een over een maandje waarin jullie besluiten of dit teamuitje ook echt gaat komen. De GO/NO GO. En een datum waarop het teamuitje plaats moet vinden!

Benodigde producten

Zelf (ook) aan de slag? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om je eigen brainstormsessies naar the next level te tillen.

89,95

Brain Fuel – Basis Deck (NL)

Brain Fuel
25.00

Brain Fuel – Digital Cards (EN)

Brain Fuel
24.95

SDG Kaarten – Uitbreidingsset

Brain Fuel
115.94

Combodeal: Basis Deck + Test Like The Best

Brain Fuel
25.99

Brain Fuel x Innofest – Test Like The Best

Brain Fuel
1.00

Limited Edition Uitbreiding – Boomkaarten

Brain Fuel
99.95

Brain Fuel – Starters Pakket (NL)

Brain Fuel

Gerelateerde methodes

Meer brandstof voor je brein.

Inschrijven is gelukt

De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).

Psst: wij openden recentelijk een tweede locatie in Utrecht. Daarom krijg je met de code BRAINFUELUTRECHT ons Brain Fuel-deck voor slechts €30,- (normaal €89,95).