Meer weten over AI en brainstormen? Bereid je voor op de toekomst bij onze AI Brainstorm Training! 🦾
Hackathons zijn helemaal hot and happening. Bedrijven, organisaties en individuen zien het als een uitstekende manier om creatieve ideeën te genereren. We nemen je mee naar de geschiedenis van de hackathons.
Laten we bij het begin beginnen; een hackathon is een evenement waarin deelnemers non-stop aan de slag gaan om binnen no-time oplossingen te bedenken voor uitdagende vraagstukken. En dat is ook meteen waarom hackathons zo razend populair zijn: ze zijn tijdbesparend en super efficiënt. Je kunt het eigenlijk zien als een mega brainstormsessie.
Het fenomeen ‘hackathons’ komt oorspronkelijk uit de tech-industrie en dateert al uit de jaren 90. De term hackathon werd in 1999 bedacht door programmeur en schrijver Eric Raymond en is afgeleid van de woorden ‘hacken’ en ‘marathon’. No worries, hacken verwijst in dit geval niet naar het illegaal binnendringen van computersystemen. Het verwijst hier naar het snel ontwikkelen van innovatieve oplossingen en prototypes. Het woord ‘marathon’ verwijst naar de insane lange werkperiode die vaak tijdens een hackathon wordt ingezet. De gemiddelde hackathon duurt namelijk gemiddeld tussen de 24 en 48 uur. Ja echt.
In de begindagen werden hackathons dus vooral georganiseerd door techbedrijven en programmeurs die snel nieuwe oplossingen wilden ontwikkelen voor de problemen waar ze tegenaan liepen. De allereerste bekende hackathon vond plaats in de VS, waar deelnemers tijdens een JavaOne Conference werden uitgedaagd om een programma te schrijven voor de persoonlijke digitale assistent van Palm V. Tegenwoordig vinden hackathons echter plaats in alle hoeken en gaten van de samenleving; van de creatieve industrie tot de gezondheidszorg en het onderwijs.
Leuk om te weten: volgens het Guinness Book of World Records was de grootste georganiseerde hackathon in Rusland in 2019. Deze hackathon duurde ongeveer 48 uur en er deden (fysiek) 3.245 deelnemers aan mee. Ben je nou ondertussen net zo enthousiast als wij en wil je meer weten over (het organiseren van) hackathons of er zelf een organiseren? Brain Fuel staat voor je klaar om je verder te helpen.
Wanna know more of zelf een hackathon organiseren? Op onze hackathon-pagina vind je een whitepaper, waarin wij (Brain Fuel) je alle kneepjes van het vak leren.
Creatief, effectief en/of wereldverbeteratief: hierbij een greep uit de problemen die we hebben opgelost.
Ontvang periodiek geheimen in je mail!
Ontvang maandelijkse geheimen in je mail
De volgende Secrets of Brain Fuel ontvang je in je mailbox (vergeet niet om je spam te checken).