Plus, Minus, Delta

Soms willen mensen te snel een oplossing hebben, maar kan het verstandig zijn om eerst even de voor- en nadelen van de situatie in kaart te brengen voordat je losgaat. Dan ga je namelijk veel gerichter te werk. Met Plus, Minus, Delta doe je een beetje van beiden!

Plus, Minus, Delta

Hoe

Zorg ervoor dat je 3 grote stroken, vakken of papier hebt. Teken daarop een plus, een min en de Griekse hoofdletter delta (een driehoek), Het ene vak staat voor pluspunten, het andere voor minpunten en de laatste voor verbeteringen. Eerst laat je de groep nadenken over pluspunten van de situatie, deze plakken ze daarna op in de daarvoor bedoelde bestemming. Daarna doen ze het zelfde met de minpunten. Als laatst laat je de groep nadenken over de minpunten en daar verbeteringen voor verzinnen. Natuurlijk kun je ook verbeteringen verzinnen voor je pluspunten, wanneer je juist vanuit je kracht wilt uitgaan.

Je eindigt deze methode niet alleen met ideeën en oplossingen, maar ook met een inventarisatie van al je pluspunten en minpunten.

Voorbeeld

Als eerst laat je de groep 10 minuten alle pluspunten van de organisatie opschrijven. Bijvoorbeeld: we werken hard, we zijn bekend in het Buitenland, onze interne processen zijn op orde. Daarna hebben ze  10 minuten de tijd om alle minpunten van de organisatie op te schrijven. Dit zou kunnen zijn: onze marketing is slecht, we hebben geen bekendheid in eigen regio, het afgelopen half jaar zijn we 3 klanten verloren. Geef ze dan wat de ruimte om hun oogst te bekijken en te sorteren. Als ze daar klaar mee zijn, kiezen ze een drietal punten uit, die ze doormiddel van brainstormen gaan verbeteren. Dan krijg je brainstormvragen als ‘Hoe kunnen we onze bekendheid in eigen regio verbeteren?’ of ‘Hoe kunnen we de externe processen net zo effectief maken als de interne processen?’.